Slapen als een roos in een hotel

Een goede nachtrust is essentieel voor onze fysieke en mentale gezondheid. Wanneer je op reis bent en in een hotel verblijft, kan het soms lastig zijn om dezelfde kwaliteit van slaap te bereiken als thuis. In dit artikel delen we handige tips om een zo goed mogelijke nachtrust te hebben wanneer je in een hotel slaapt.

 

Tip 1: Creëer een vertrouwde omgeving

Maak de hotelkamer zo vertrouwd mogelijk door je eigen slaaprituelen te volgen. Neem bijvoorbeeld je favoriete pyjama of thee mee. Door een vertrouwde omgeving te creëren, kan je lichaam makkelijker ontspannen en zich aanpassen aan de nieuwe slaapomgeving.

 

Tip 2: Vermijd digitale prikkels voor het slapengaan

Net als thuis is het belangrijk om je schermtijd voor het slapengaan te beperken. De blauwe lichtstralen van elektronische apparaten kunnen je natuurlijke slaap-waakritme verstoren. Probeer minstens een uur voor het slapengaan je smartphone, tablet of laptop uit te schakelen, vergeet dus niet een goed boek mee te nemen of een podcast te downloaden op je telefoon.

 

Tip 3: Maak gebruik van ontspanningstechnieken

Breng ontspanningstechnieken zoals meditatie, diepe ademhaling of het luisteren naar rustgevende muziek in praktijk om je geest en lichaam tot rust te brengen voor het slapengaan. Dit helpt je om eventuele reisstress los te laten en in slaapmodus te komen. Op YouTube zijn er zowel korte meditaties van 5 minuten te vinden, als van een uur of langer.

 

Tip 4: Geluidsisolatie en oordopjes

Hotels kunnen soms gehorig zijn vanwege andere gasten en/of verkeer. Neem indien nodig oordopjes mee om ongewenste geluiden te verminderen. Het gebruik van een white noise-app of een draagbare white noise-machine kan ook helpen om omgevingsgeluiden te maskeren.

 

Tip 5: Oogmasker

Wanneer je van jezelf weet dat je gevoelig bent voor licht in de ochtend is het handig om voor de zekerheid zelf een oogmasker mee te nemen. Dan weet je zeker dat het donker genoeg voor jou blijft om lekker door te kunnen slapen totdat je eruit moet.

 

Bonus tip: Houdt regelmaat in slaaptijden

Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan je normale slaapschema. Creëer een routine waarin je op vaste tijden naar bed gaat en opstaat. Hierdoor kan je lichaam wennen aan een bepaald slaappatroon, zelfs wanneer je in een andere omgeving slaapt.